Factcheck: Nobelprijs 2015 voor ivermectine

Check, check, dubbel check
3 min readDec 30, 2021

--

Iemand reageerde op Twitter op mijn artikel over ivermectine met een YouTube-video. Ik vind het altijd leuk om tegengas te krijgen, en ik heb de video zorgvuldig bekeken en gecheckt. In dit artikel het eerste deel van mijn factcheck!

Bron: Pierre Capel

Het filmpje staat op het YouTube-account van Pierre Capel. Capel is volgens de website van de Universiteit Utrecht hoogleraar besmettingsleer, in het bijzonder de experimentele immunologie.

Een hoogleraar besmettingsleer lijkt me een betrouwbare bron voor informatie over coronabesmetting.

Via de Vereniging tegen Kwakzalverij lees ik minder fraaie berichten over professor Capel: hij zou grote bedragen van de Universiteit Utrecht naar zijn privérekening hebben doorgesluisd, en is daarom afgetreden als voorzitter van de vakgroep immunologie. Maar goed, dat zegt niks over zijn kennis op het gebied van immunologie.

Streptomyces avermitilis

De video begint met een fragment over Alexander Fleming en de ontdekking van penicilline. Prof. Capel vertelt dat penicilline goed werkt tegen bacteriën, en legt uit dat je een infectie kan krijgen door een bacterie, parasiet of virus. Volgens mij vergeet Capel de schimmels, maar daar is misschien een reden voor? Maakt ook niet uit. Vervolgens laat Capel de bacterie Streptomyces Avermitilis zien, dit is de bacterie waarmee ivermectine wordt gemaakt. Deze informatie klopt volgens Wikipedia.

Pierre Kory

Daarna volgt een filmpje van Pierre Kory. Volgens Wikipedia is Kory een arts die gespecialiseerd is in echografie (denk aan echo’s bij zwangerschap), hij heeft in 2015 een wetenschappelijke prijs gewonnen met zijn lesboek over echografie.

Kory heeft een artikel over de behandeling van corona gepubliceerd in het Journal of Intensive Care Medicine, maar dit artikel is in november 2021 teruggetrokken. Er bleek te zijn gesjoemeld met de resultaten. Hierdoor leek de behandeling in het artikel effectiever dan die daadwerkelijk was.

Niet echt goede reclame voor dokter Kory…

Argentinië

Kory vertelt dat ivermectine geweldig werkt tegen corona. Als je ivermectine neemt, word je niet ziek, volgens Kory. Hij verwijst naar een studie uit Argentinië, waaruit zou blijken dat ivermectine 100% van de coronagevallen voorkomt. Inmiddels is gebleken dat deze studie nogal twijfelachtig is.

Buzzfeed heeft een uitgebreid artikel gewijd aan de studie uit Argentinië, waaruit blijkt dat er veel mis is met dit onderzoek. Wetenschappers nemen dit onderzoek niet bepaald serieus, het onderzoek is niet goed uitgevoerd en van erg slechte kwaliteit: zie ook de Twitter-berichten hiernaast.

Nobelprijs

Na Pierre Kory komt Pierre Capel weer aan het woord, die vertelt dat in 2015 de Nobelprijs is uitgereikt aan de ontdekkers van ivermectine. Dit klopt, er is bijvoorbeeld een artikel over te vinden in dagblad Trouw. De Nobelprijs was overigens bedoeld voor ivermectine als behandeling tegen parasieten, niet tegen covid want dat bestond in 2015 nog niet.

Capel vertelt dat ivermectine werkt tegen malaria, rivierblindheid en elefantiasis (olifantsziekte), dat klopt. Daarna noemt Capel ook de behandeling van kanker, dat lijkt niet te kloppen. Als ik op de website van de American Cancer Society zoek naar ivermectine, krijg ik geen resultaten, behalve een FAQ over Covid19, waar staat dat ivermectine daar niet tegen werkt. Ook het Nederlandse KWF meldt op haar website niks over ivermectine.

Celwand

Daarna volgt een verhaal over cellen en celmembramen. Dit verhaal is zo technisch dat ik iets meer tijd nodig heb om het te checken. Wordt vervolgd…

--

--

Check, check, dubbel check
Check, check, dubbel check

No responses yet